1 op de 6
Huidkanker komt helaas vaak voor in Nederland. Ongeveer één op de zes Nederlanders krijgt een vorm van huidkanker en blootstelling aan zonlicht speelt hierin vaak een grote rol. Zoals bijvoorbeeld bij plaveiselcelkanker. Deze vorm van huidkanker komt het meest voor op plekken die vaak in de zon komen zoals het gezicht, de nek of de armen. Dr. Lotje Zuur van het Antoni van Leeuwenhoek behandelt patiënten met plaveiselcelkanker en doet hier onderzoek naar.
Verminkende behandeling
Dr. Lotje Zuur: “De behandeling voor patiënten met plaveiselcelkanker is, zeker in vergelijking met andere kankersoorten, buitengewoon zwaar. Zij moeten vaak uitgebreide en zichtbaar verminkende chirurgie ondergaan, waarbij de neus, een oor en/of een ander deel van het aangezicht of de hoofdhuid wordt geamputeerd. Zo’n operatie is niet alleen lichamelijk, maar zeker ook psychosociaal heel zwaar.”
Immuuntherapie vóór de behandeling: je weet niet wat je ziet
Dr. Zuur doet onderzoek naar wat er gebeurt als je in de wachttijd vóór een uitgebreide operatie twee bepaalde kuren immuuntherapie geeft. Het lijkt erop dat bij een groot deel van de patiënten de kanker op het moment van opereren al bijna of helemaal verdwenen is. “Je weet niet wat je ziet als oncologisch chirurg!”, vertelt Lotje. “De tumor is soms helemaal verdwenen op het moment van opereren. En dat door twee slechts twee kuren immuuntherapie in slechts vier weken tijd!”
Help je mee?
“Met de inzet van immuuntherapie hopen we dat een verminkende operatie in het gezicht niet langer de standaard behandeling hoeft te zijn. De donaties van de wandelaars willen we inzetten om meer Nederlandse ziekenhuizen aan te sluiten aan onze studie. Dat helpt het onderzoek versnellen en de praktijk te veranderen!”
Help je mee? Doe bij inschrijving een donatie, of maak van je loop een sponsorloop. Hiervoor kan eenvoudig een persoonlijke
actiepagina worden aangemaakt zodat vrienden, familie of collega’s kunnen sponsoren. Dank je wel!
Meer informatie over de
Antoni van Leeuwenhoek Foundation